Eksponat tygodnia - garnek z kamionki, bunclok, „żurok”. Zbiory Muzeum Regionalnego w Kamienicy Polskiej.
Naczynie z kamionki, w kolorze ciemnobrązowym, pokryty w środku i na zewnątrz glazurą (za wyjątkiem krawędzi wylewu). Kształt naczynia w górnej i dolnej części zwężany; w górnej części naczynia jedno prostopadle ułożone duże ucho. Na zewnętrznej części dna sygnatura producenta.Tego typu naczynie, ze względu na swoją odporność na kwasy czy nieprzepuszczalność wody, doskonale nadaje się do przechowywania cieczy. Z racji taniej produkcji kamionki, garnek były niezbędnym obiektem w każdej kuchni. Naczynia te wykorzystywano zwłaszcza przy kiszeniu warzyw, np. ogórków czy kapusty. Bunclok z przygotowaną kiszonką był nieraz zamykany pasującą kamionkową pokrywką. Na Śląsku używany do robienia żuru.
Naczynia kamionkowe były znane i używane już w starożytności. Na obecnych ziemiach polskich ich obecność została potwierdzona w XVI w. Pierwszy cech kamionkowy powstał w Bolesławcu na Dolnym Śląsku. Tereny te obfitowały w złoża gliny, a od XVIII w. ośrodek uważano za najbardziej liczącą się fabrykę ceramiki na świecie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz