Łączna liczba wyświetleń

środa, 28 grudnia 2022

Eksponat tygodnia. Szpryca do wyrobów wędliniarskich. Lata 30-te.

 Eksponat tygodnia. Szpryca do wyrobów wędliniarskich. Lata 30-te. Zbiory Muzeum Regionalnego w Kamienicy Polskiej. Nadziewarka do kiełbas (inaczej nazywana również jako napycharka do kiełbas lub szpryca do kiełbas) jest urządzeniem, które jak sama nazwa wskazuje – służy do nadziewania mięsa.


Wykorzystywana jest ona do precyzyjnego dozowania farszu pomiędzy osłonki (jelita), pozwalając tym samym na własnoręczne wyprodukowanie wędliny w prosty i szybki sposób – zarówno na mniejszą, jak i większą skalę . Dawniej w użytku częstym w okresie miesiąca grudnia. Wyrób produktów wędliniarskich w domowych warunkach na święta nie mógł się obejść bez rzeźnika. Kto pamięta ten wie jak to wyglądało i się celebrowało. W pamięci tylko smak pozostaje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z Kamienicy Polskiej. 1928r